VIDEO | Omul sfințește locul. Primarul care a făcut din Corbeni o atracție turistică și a cheltuit corect banii publici. ”O istorie pentru localitate”

Publicat: 16/08/2023, 14:00

Administrația locală a comunei Corbeni din județul Argeș reprezintă un exemplu de bună practică în ceea ce privește cheltuirea bugetului local. Acest aspect a fost demonstrat prin certificatul de conformitate primit din partea Curții de Conturi a României, în urma misiunii de audit financiar a activității Primăriei Corbeni. Edilul comunei argeșene, Nicolae Dinică, susține că performanța obținută „este o istorie pentru localitate”, în contextul în care certifică „folosirea banului public în mod corespunzător”.

Primarul comunei Corbeni a afirmat, pentru Gândul, că „acest certificat, în ultimii 30 de ani, nu a fost în Primărie”, iar în rapoartele vechi au fost găsite nenumărate măsuri de recuperare a unor sume foarte mari de bani.

„Este vorba despre un certificat de conformitate primit din partea Curții de Conturi a României, prin Camera de Conturi Argeș. Acest certificat a venit în urma misiunii de audit de control a activității Primăriei, până la data de 31.12.2022, și este o istorie pentru localitate.

Până acum, în rapoartele vechi, am găsit nenumărate măsuri de recuperare a unor sume foarte mari de bani și măsuri care au dus către anumite proceduri juridice, însă am reușit să nu primim nicio măsură din partea Curții de Conturi. Ba mai mult, dânșii ne-au adaptat acest certificat ca un fel de folosire a banului public în mod corespunzător, adică am încercat să păstrăm și să fim cât mai atenți cu prevederile legale.

Iată că acest certificat, în ultimii 30 de ani, nu a fost în Primărie și am reușit ca, anul acesta, să îl primim. A fost o surpriză și pentru domnii de la Curtea de Conturi, chiar m-au chemat acolo și au spus că au vrut să mă cunoască, să vadă cum am reușit să schimb în bine această situație din localitatea noastră”, a spus Nicolae Dinică.

„Au fost investiții în modernizarea sau reparațiile la sistemul de alimentare cu apă”

Nicolae Dinică a declarat că printre proiectele pe care a reușit să le implementeze pe durata mandatului său de primar se numără asfaltarea a cinci kilometri de drum, investiții în modernizarea sistemului de alimentare cu apă și definitivarea unor proiecte pe iluminat public și asistență socială.

„S-au asfaltat aproape cinci kilometri de drum. De asemenea, au fost investiții în modernizarea sau reparațiile la sistemul de alimentare cu apă. Am încercat să definitivăm și să investim în infrastructura școlară, împrejmuirile de gard și continuări la lucrările de extindere sau supraetajare a unei școli. De asemenea, am încercat să definitivăm proiecte pe iluminat public, pe asistență socială.

În acest sens, am cumpărat un fost dispensar, care deja era vândut către medicul de familie, l-am răscumpărat și acolo am primit finanțare pentru centrul comunitar integrat în localitate – destul de necesar, pentru că avem și zone defavorizate. Tot pe componenta socială, deși era o clădire construită din 2016, un centru de îngrijire copii nu funcționa și am reușit să definitivăm și acest lucru.

Se bucură de acest centru un număr de 15 copii cu situații sociale și sperăm să suplimentăm numărul de locuri. Ceea ce este foarte important și cred eu că până la urmă trebuie să reușim – bineînțeles, și cu autoritățile centrale și poate prin alte fonduri mult mai mai consistente – este să implementăm proiectul de înființare a unui sistem inteligent de gaze naturale în comuna Corbeni”, a menționat edilul.

„Vom începe anul acesta și modernizarea centrului comunei Corbeni”

De asemenea, primarul din Corbeni a precizat că au fost aprobate trei proiecte pentru extindere rețelei de canalizare și branșament de apă, iar un alt proiect de eficientizare energetică a iluminatului public este în curs de aprobare.

„Tot prin componenta Anghel Saligny, s-au aprobat trei proiecte pe apă și canal, pentru extindere rețelei de canalizare și branșament de apă, în valoare de peste 13 milioane de lei. De asemenea, ni s-a aprobat de curând dotarea cu mobilier și echipamente IT pentru unitățile de învățământ.

Încercăm să primim aprobare, care este în a doua etapă, pentru eficientizarea energetică a iluminatului public. De asemenea, am semnat un ordin de începere a lucrărilor pentru asfaltare a patru kilometri – va fi un proiect multianual, tot așa, pentru o zonă mai defavorizată, în satul Oeștii Pământeni, zona Valea Oiască.

Credem noi că vom începe anul acesta și modernizarea centrului comunei Corbeni, adică satului Corbeni, prin parcări corespunzătoare, trotuare, rigole pentru scurgerea apelor și stații de autobuz”, a explicat primarul Nicolae Dinică.

Edilul a vorbit și despre Festivalul „Tradiții Argeșene”, un eveniment muzical și cultural organizat anual în Corbeni, care reprezintă „un fel de comuniune populară”.

„Este un festival care promovează obiceiurile locului, portul popular, cântul popular, meșteșugul popular și, nu în ultimul rând, hora satului. În ultima parte a festivalului, în ziua de duminică, toți cei prezenți intră în hora satului și se bucură de această comuniune inedită din punct de vedere al organizării.

Oamenii, în suflet, în port, în minte, au aceste caracteristici patriotice, naționaliste, dar noi le-am adunat pe toate în acest festival. Mai mult de atât, acest festival îi leagă pe cei care sunt plecați din localitate și acum se întorc împreună cu familiile, cu vecinii, cu prietenii și este un fel de comuniune populară. Pe lângă acest fapt, este un festival care atrage foarte mulți turiști.

Fiind la a zecea ediție, deja este cunoscut, au venit nume importante ale muzicii populare și, anul acesta, vor cânta doamna Elisabeta Turcu – fiica localității, pentru că s-a născut aici, în satul Oești, comuna Corbeni – doamna Mioara Velicu, domnul Gelu Voicu și alte nume mari ale muzicii populare”, susține edilul din Corbeni.

„Localitatea Corbeni este una dintre cele mai frumoase din județul Argeș”

„De asemenea, în primii doi ani de mandat, am mai organizat un festival moto-rock, cu un alt gen de muzică și de abordare. Au participat foarte mulți turiști, iubitori ai muzicii. Ultima ediție a înregistrat peste 4.000 de persoane, dar anul acesta, din motive obiective, nu s-a mai ținut.

Sperăm noi ca, la anul, să reluăm și acest festival foarte important pentru promovarea turismului și pentru a bucura iubitorii de acest gen de muzică”, a adăugat primarul.

Potrivit edilului, comuna Corbeni are în componență opt sate și este situată într-o zonă plină de obiective turistice deosebite, unde se păstrează şi în prezent un repertoriu bogat în tradiţii şi obiceiuri.

„Localitatea Corbeni este, spun eu, una dintre cele mai frumoase din județul Argeș – pe Transfăgărășan, zona DN7C, între Curtea de Argeș și Barajul Vidraru. Ca destinații turistice, bineînțeles, avem Mănăstirea Curtea de Argeș, Biserica Domnească din Curtea de Argeș. În Corbeni avem Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul, construită în anul 1943.

De fapt, pe lângă Mănăstire, avem un întreg cartier, și anume satul Antonești, care a fost construit după inundațiile din 1941. De asemenea, lângă Corbeni, la cinci kilometri, se află Cetatea Poenari, știm foarte bine, un vestigiu din secolul 13-14 și, apoi, reconstruit de Vlad Țepeș și îmbunătățit. Această cetate se află pe poalele munților, la o altitudine de 850 de metri.

1.480 de scări ne duc către această cetate și, de acolo, se pot vedea crestele munților, Barajul Vidraru și toată zona Argeșului, până spre Pitești. Sunt 35 de pensiuni în localitate, cu o capacitate de aproape 1.000 de locuri și, bineînțeles, și localitățile vecine au dezvoltat turismul și încearcă fiecare să atragă turiști cât mai mulți în zonă, mai ales că, așa cum am spus, Transfăgărășanul, vestigiile istorice și frumusețea locului sunt un punct forte pentru localitate”, a conchis Nicolae Dinică.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Casa „George Stephănescu”, locul unde Hariclea Darclee cânta acompaniată de fondatorul Operei Române. ”Este un reper pentru cultura românească, de o valoare inestimabilă”

Drumul din România inclus în top 10 cele mai spectaculoase drumuri din lume. Pe ce loc se clasează

Barajul VIDRARU, construit în zona unei falii. Avertismentul unui cercetător

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Alain Delon a fost condus pe ultimul drum! Unde a fost înmormântat marele actor: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia